Gymvereniging UDI-WIKWe zijn een recreatieve vereniging, die van oudsher was gericht op turnen en gymnastiek voor de jeugd. Tegenwoordig richten we ons op het in beweging blijven van de volwassenen. We hangen dus niet in de ringen, maar proberen met afwisselende lessen de conditie en beweeglijkheid zo lang mogelijk op peil te houden. Verder organiseren we jaarlijks de wandelvierdaagse met routes van 5 en 10 km rondom Dirkshorn. Houd de berichten op deze pagina of op Facebook in de gaten voor de actuele data. | |
Wij bieden de volgende lessen aan:
* Woensdag, Dames Recreatieve Gym en MBVO, leiding: Cunie Molenaar (€ 47,50 per half jaar)
* Donderdag Conditie Training, leiding: Germi Jansen (€ 50,- per half jaar)
Heel gevarieerd bezig zijn met je conditie. Elke week is het weer anders, o.a. steps, thai bo, circuit-training, cardio, body-pump en dat op lekkere muziek.
Alle lessen worden gegeven in dorpshuis de Kastanjeboom te Dirkshorn (entree via de achterkant) en je bent altijd welkom voor een gratis proefles. Kom het een keer proberen! | ContactSecretaris Apollostraat 19 T. 0224-551641 BestuurMargret Terra Voorzitter
UdiWik op Facebook
Locatie |
De historie van de vereniging begint op 5 maart 1905
Twee heren, P. Kuin en J. IJff namen het initiatief tot de oprichting van gymnastiekvereniging U.D.I. (Uitspanning Door Inspanning). Vierendertig heren traden toe tot de vereniging, damesgym was nog niet aan de orde, dit werd ingevoerd in 1909. Er werd geoefend in het café van de heer S. Bommer in Dirkshorn onder leiding van de heer Poll. Deze kwam per fiets uit Alkmaar en verdiende één gulden per week. De zaalhuur bedroeg 50 cent per week.
Lid worden toenLid worden van U.D.I. ging niet zomaar. Er moest gestemd worden of je wel gewenst was en zonder afbericht niet op de oefenavond komen betekende 5 cent boete.
Toestellen Toestellen waren er in het begin niet maar om toch enigszins vertrouwd te raken met brug, rek en ringen ging men wandelend naar een speeltuin in Schoorl om te oefenen. Na ruim twee maanden werden rekstok en ringen aangeschaft. Dit waren de eerste toestellen van de vereniging. 4 maart 1906 werd een uitvoering gehouden. Een groot succes. Zo verliep in grote lijnen het eerste jaar van U.D.I. De jaren van 1913 tot 1920 kenmerkten zich door de vele bestuurswisselingen met als voornaamste reden de mobilisatie. Moeilijkheden bleven de vereniging niet gespaard. Financiële moeilijkheden, waarbij de kas nog slechts een bedrag inhield van 88 cent. Het ledental daalde tot 9 personen. Zelfs brand maakte de vereniging mee en de gymnastiektoestellen bleven niet gespaard. Gelukkig was alles goed verzekerd en konden er weer nieuwe toestellen aangeschaft worden. Toch waren al deze moeilijkheden slechts kinderspel vergeleken met die in de crisisjaren. Het kwam toen zelfs zover dat een zelfstandig bestaan voor U.D.I. in Dirkshorn en W.I.K. (Willen Is Kunnen ) in de Stroet zeer moeilijk werd. De verenigingen vonden elkaar en vanaf 12 november 1933 was gymnastiekvereniging U.D.I. – W.I.K. een feit. Een bloeiperiode brak aan onder leiding van de heer S. Keesman. Deze nam in 1945 afscheid en werd opgevolgd door de heer T. van Essen. Onder zijn leiding werd aan tal van evenementen deelgenomen, o.a de olympische dagen in het stadion te Amsterdam. Een hoogtepunt was ongetwijfeld het vredesfeest in Arnhem. Leden van U.D.I. – W.I.K. voeren in twee boten naar Arnhem en onder de tonen van 20 muziekkorpsen werd tweede pinksterdag 1946 de verwoeste straten van Arnhem binnengemarcheerd. Onvergetelijk was de massale oefening die door 13000 gymnasten werd uitgevoerd. In 1950 moest de heer T. van Essen om gezondheidsredenen U.D.I. – W.I.K. vaarwel zeggen. Hij werd opgevolgd door de heer E. Coenen die 10 jaar bij U.D.I. – W.I.K. bleef. Het was in 1963 dat door allerlei omstandigheden het oefenlokaal aan de Stroet verlaten moest worden. Gelukkig kon er verder gegymd worden in de garage van café Muntjewerf (Wapen van Harenkarspel) De inrichting moest echter 2000 gulden kosten. Dit was niet in kas. Een huis aan huis bedelbrief bracht 1000 gulden op en de andere 1000 gulden werd verdiend door 's avonds bij de firma Hart te Oudkarspel zuurkool in te pakken. Inmiddels kwam de leiding in handen van Corrie Kleijer bij de aspiranten en Ria Meeldijk bij de oudere leden. Onder moeilijke werkomstandigheden wisten zij goed stand te houden. In 1970 werd voor het laatst de jaarvergadering in café Muntjewerf gehouden. Gelukkig werd in 1971 het dorpshuis “De Kastanjeboom” gebouwd. Hier zijn alle moderne turntoestellen aanwezig, wat een enorme verbetering is. Ter ere van de opening werd een feestavond georganiseerd waaraan zangvereniging Exelsior en U.D.I. – W.I.K. haar medewerking verleenden.
Nieuws en activiteiten |
Geslaagde wandelvierdaagse 2023
We hebben van 17 t/m 21 april weer een geslaagde wandelvierdaagse georganiseerd. Een kleine honderd wandelaars hebben meegelopen, waaronder een groep van de Scouting Dirkshorn met hun leiding. Onderweg was er elke dag voor de lopers limonade, gesponsord door de Spar (net als het ijsje…